Een burn-out en de lastige zoektocht naar de juiste hulp

15-05-2019

Ben je doodmoe en heb je misschien een burn-out, dan is het nog niet zo eenvoudig om geholpen te worden. Terwijl je al helemaal uitgeblust bent, valt er een hoop uit te zoeken. Je moet kiezen uit veel hulpverleners, er bestaat geen eenduidige behandelmethode en ook de weg naar de psycholoog is niet vanzelfsprekend. Soms betaalt de werkgever, maar in veel gevallen moet je zelf betalen.

Waarom is hulp vinden zo lastig? 

Naar wie ga je toe?

Je hebt continu de zenuwen, kunt niet slapen en gaat met grote tegenzin naar je werk. Is er sprake van een burn-out? Vaak is de eerste stap om daar achter te komen een bezoek aan de bedrijfsarts. Ben je zes weken ziek, dan moet een geregistreerde bedrijfsarts of de arbodienst een probleemanalyse en een plan van aanpak maken. Een bedrijfsarts onderzoekt wat de klachten zijn; komen ze voort uit werk of uit de privésituatie? "Vaak is het een combinatie", zegt Annegreet Polman, zelfstandig bedrijfsarts. "Mensen redden het meestal wel als het bijvoorbeeld op het werk niet goed gaat maar thuis wel. Of andersom. Maar gaat het op beide vlakken mis, dan krijgen mensen klachten."

Ook bekijkt een bedrijfsarts welke hulp iemand al heeft gezocht.

BMR is een goed onderbouwd, aangetoond effectief, breed inzetbaar en toegankelijk.

Wist jij dat het overgrote deel van onze levensklachten direct of indirect veroorzaakt wordt door beperkende gevoelens, overtuigingen en angsten? Dit is waar Body Mind Release over gaat. BMR helpt je namelijk de innerlijke oorzaak van levensklachten gericht en bewezen effectief aan te pakken.

Jouw ballast bepaalt hoe jij je voelt, denkt en handelt.

De ballast die jij bij je draagt, bepaalt voor 95% hoe jij je voelt, denkt, gedraagt, handelt en in het leven staat. Verkrampende gevoelens bepalen direct de MATE VAN STRESS en spanning die jij ervaart in bepaalde situaties. Beperkende overtuigingen BEPALEN jouw KEUZES en OF IETS WEL of NIET LUKT in jouw leven. Deze ballast kleurt de bril waarmee jij naar jezelf, een ander en het leven kijkt. Volgens onderzoek van celbioloog Dr. Bruce Lipton bepaalt jouw ballast welke - erfelijke - ZIEKTEN zich zouden kunnen ontwikkelen. Hoe jij aan jouw ballast komt lees jij hier.

Niet alleen onze ballast heeft zo een enorm belastend effect op ons leven. POSITIEVE GEVOELENS zoals zelfvertrouwen, doel, vastberadenheid, succes, geluk, welvaart, positiviteit, vreugde, passie, eigenwaarde, zelfrespect en geluk kun jij zomaar VERLIEZEN door vervelende of traumatische gebeurtenissen in jouw leven.

Daarom wordt BMR (Body & Mind Release) ook steeds meer als verzuim interventie geadviseerd door bedrijfsartsen en bedrijfs psychologen.

Wie betaalt?

Heb je een burn-out, dan heb je last van uitputtingsverschijnselen maar kan je psychisch ook flink in de knoop zitten. Toch kan je met de diagnose burn-out niet meteen bij een psycholoog aankloppen. De reden? De meeste verzekeraars betalen wel een aantal bezoeken aan de psycholoog, maar dan moet je wel een stoornis hebben die beschreven staat in DSM-V, een handboek voor psychologen en psychiaters. Burn-out staat daar niet in en is dus een probleem dat je in eerste instantie zelf, of via de werkgever en bedrijfsarts moet oplossen.

Welke behandeling helpt?

Hoe kom je van je burn-out af? Een nieuwe baan? Elke dag gaan sporten? De psycholoog? Een cursus mindfulness? "Daar is maar 1 antwoord  op te geven", zegt Johan van der Meijden. Hij is coach bij Healthcounseling, geeft BMR trainingen in bedrijven en begeleidt mensen die tegen een burn-out aanzitten of er al één hebben.

Volgens van der Meijden hebben mensen met een burn-out vaak een patroon waarbij ze zichzelf overvragen. "Geen grenzen kunnen stellen, teveel van jezelf moeten. Zo iemand raakt uiteindelijk uitgeput. Die vermoeidheid gaat dan ook niet meer over als iemand even geen stress heeft."

Body & Mind Release  kan een oplossing bieden. "Daarmee krijgt iemand inzicht in gedragspatronen waardoor hij niet blijft steken in onhandige strategieën".